غاصبان فرهنگ و تاریخ - ۱

غرب و تکمیل تاریخ موزه ها با آثار به یغما رفته!

غرب و تکمیل تاریخ موزه ها با آثار به یغما رفته!

غرب وحشی به بهانه صلح به خاورمیانه آمده اما آثار تاریخی کشورها را به موزه های خود می برد تا بتواند موزه های بزرگتر و معتبرتر ساخته و در نهایت با همان آثار برای خود تاریخ سازی کند.

به گزارش خبرنگار مهر، کشورهای همسایه و البته ایران از قرن‌ها پیش تا کنون به دلیل داشتن تمدن باستانی و قدمت آثاری که در خاک این کشورها نهفته است، مورد توجه، تعرض و حتی حسادت کشورهایی است که تمدنی به قدمت سرزمین ایران نداشته اند. اما اکنون نگاهی به موزه‌های آنها نشان می‌دهد که این کشورها چقدر توانسته اند از آثار سرزمینی کشورهای خاورمیانه موزه‌های خود را پر کنند حتی برای خود تاریخ جعلی بسازند یا میراث و فرهنگ این کشورها را به غارت ببرند.

موزه لوور به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین موزه‌های جهان در فرانسه مملو از آثار کشورهای دیگر است آثاری که یا به یغما رفته یا در اثر قراردادهای ننگین به این کشور رفته اند. موزه‌های بریتانیا و روسیه نیز همین طور است.

عراق، افغانستان، ایران، مصر، پاکستان کشورهای دارای تمدنی بوده اند که آثارشان زینت بخش کشورهای دیگر شده است. اما غارت این آثار و رفتن به موزه‌های آمریکایی و اروپایی پایان ماجرا نیست. دست اندازی آنها به تاریخ و فرهنگ تمامی ندارد. اگر نتوانند اثری را از جای خود کنده و به یغما ببرند قطعاً آن را نابود می‌کنند.

تاریخ شناسان نام مارسل و ژان دیولافوا را به خاطر دارند. باستان شناسانی که به شوش رفتند و آثار کاخ‌های هخامنشی را پیدا کرده و طبق قراردادی به فرانسه منتقل کردند مادام ژان دیولافوآ در خاطراتش نوشته گاو بزرگ سنگی به وزن ۱۲ تن متعلق به سر ستون یکی از کاخ‌ها را نمی توانسته با خود به فرانسه ببرد از شدت عصبانیت با پتک آن را خورد کرده و سرستون مانند میوه رسیده از هم شکافته و به این ترتیب تکه‌های کوچک آن را با خود به فرانسه برده است!

تخریب تندیس‌های ۵۵ متری بودا در بامیان افغانستان به عنوان بزرگترین تندیس‌های بودا در جهان نیز نمونه دیگری بود که تخریب شدند.

پالمیرا نمونه‌ای از دهها موردی است که در همین چند سال اخیر از بین رفته است. شهری باستانی در استان حمص روسیه که به مروارید صحرا معروف بود حالا به یکی از مهمترین ویرانه‌های تاریخی جهان تبدیل شده است.

داعش دست نشانده آمریکا در سالهای ۹۴ و ۹۵ آثار تاریخی پالمیرا از جمله تئاتر روم باستان را یک به یک تخریب کرد.

داعش در طول حضور خود در بخش‌هایی از سوریه و عراق، آثار باستانی دیگری را نیز از دوره‌های تمدنی مختلف ویران کرده بود.

با ایجاد تنش میان کشورها و تسلط غربی‌ها روی آثار باستانی کشورهای همسایه و خاورمیانه و غارت آثار و انتقال آنها به موزه‌های جعلی مشخص نیست تا چند سال دیگر این کشورها از میراث تهی و موزه‌های آنها پر از آثار تاریخی خواهد شد.

این روند از آنجا قابل توجه می‌شود که در سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای به تصویب رسید که غارت آثاری که ۵۰ سال بیشتر توسط بریتانیا و آمریکا و کشورهای غربی به یغما رفته در آن جایگاهی ندارد و ایران نسبت به آن معترض شده است.

به همین بهانه خبرگزاری مهر در نظر دارد تا در سلسله مطالبی به بررسی وضعیت غارت میراث فرهنگی و تاریخی این کشورها توسط غارتگران بپردازد.

در این میان قطعاً اظهار نظر متخصصان این حوزه کمک زیادی به این مطالب خواهد کرد.

کد خبر 5381983

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • مسعود CA ۲۲:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۰۷
      0 0
      واقعا ممنون بابت این تحقیق و پژوهش. بنظرم این روند باید سالها پیش به یک دادخواهی و پیگیری حقوقی جدی تبدیل میشد و چند کشور با هم از یک کشور شکایت می کردند می دانم که در نهایت جوابی نمی گرفتند اما می شود فیلم ساخت آن هم به زبان انگلیسی برای نسل بشدت ناآگاه غربی تا شاید عده ای از داخل هر کشور بیدار شود